Meny
Start
Mediaspelare
Svenska Kanaler
Nyhets TV
Svenska Filmsidor
Kanallänkar
Nedladdning
Filmklipp
HDTV
TV/Dator anslutning
KontaktAnslut din dator till din LCD TV

För att få en bättre bild och kunna titta mer behagligt så kan det var skönt att koppla datorn till exempelvis din LCD TV om du har en sådan. Det finns ju dock en uppsjö av olika kontakter och kablar och för att rensa upp lite i den djungeln så kan du läsa om de vanligast förekommande nedan.


HDMI (High Definition Multimedia Interface)
Överför både bild och ljud
Överför ljud och bild digitalt
2002 grundades gränsnittet HDMI som en ny industristandard framtagen av bland annat Sony, Panasonic, Hitachi, Philips, Toshiba mm. Avsikten med HDMI var att ta fram en industristandard för överföring av både digitalt ljud och digital bild i en och samma kabel. Man ville även ta fram en standard som var bakåtkompatibel med föregångaren DVI samt att den skulle klara längre sträckor. HDMI kablar klarar av att överföra bild och ljud 30 – 40 meter utan att tappa någon signalstyrka.

Stödjer din TV eller dator överföring med HDMI så är det att föredra eftersom att du då får bästa tänkbara kvalité på bild och ljud samt att du kan överföra alltsammans via en kabel. De flesta nyare LCD TV-apparater stödjer HDMI medan att de många dator enbart stödjer DVI. Det man får införskaffa då är en kabel som har HDMI-kontakt i ena änden och DVI-kontakt i andra.
HDMI
HDMI-kabel


HDMI DVI
HDMI/DVI-kabel


DVI (Digital Visual Interface)
Överför enbart bild
Kan överföra bild både analogt och digitalt
I slutet av 90-talet kom DVI-standarden för bildöverföring. Det finns 3 olika DVI standarder:
  • DVI-A
    Överför signalerna analogt
  • DVI-D
    Överför signalerna digitalt
  • DVI-I
    Överför signalerna antingen analogt eller digitalt
Den som används nästan uteslutande för att överföra video från en dator till en LCD eller projektor är DVI-D, digital överföring.

Som ni ser till höger så finns det även DVI och mini-DVI. På bärbara datorer så finner man ofta mini-DVI medan att stationära datorer har DVI.

Eftersom att DVI är en relativt gammal standard så finns det en del begränsningar i den jämfört med den nyare standarden HDMI. Med DVI kan du enbart överföra bild och måste alltså överföra ljudet på ytterligare kablar, den har även en begränsning på räckvidden som är på cirka 6 meter.
DVI
DVI-kabel

Mini DVI
Mini DVI


Komponent
Överför enbart bild
Överför bild analogt
Komponent har länge varit standard inom hemmabiokretsar och komponentkontakt finns på de flesta nya DVD-spelare och förstärkare. Tar du steget upp från Scart-kabel och S-video så var detta innan HDMI och DVI det givna valet.

Komponent skickar den svartvita informationen över en ledare och sedan rött och blått i var sin ledare minus den gröna. Detta gör att komponent tar betydligt mindre bandbredd än vad RGB gör där man skickar fulla signaler, rött, grönt och blått.
Komponent
Komponent-kablar


S-Video
Överför enbart bild
Överför bild analogt
S-Video skapades av JVC för drygt 20 år sedan. S-Video kabel består av två jordade ledare som det skickas luminans och krominans på. Luminansen är den svartvita bilden utan någon färginformation, krominansen som skickas separat är färginformationen. S-Video är sämre överföring än både DVI och HDMI men bättre än exempelvis vanlig komposit-signal eftersom att färginformationen sänds separerad och däför skapar mindre störningar mellan bilden ljusinformation och dess färginformation.
S-Video
S-Video kabel


VGA (Video Graphics Array)
Överför enbart bild
Överför bild analogt
VGA började marknadsföras av IBM 1987 och är fortfarande den vanligast förekommande och använda standarden för att koppla ihop datorer med bildskärmar. På nya stationära datorer så blir dock DVI vanligare och vanligare. Med VGA så överförs signalen analogt
VGA
VGA-kabelScart
Överför både bild och ljud
Överför både bild och ljud analogt
Scartkontakten kom på de första TV-apparaterna 1977. Standarden härstammar i från Frankrike och 1980 så var det obligatoriskt på alla nya TV-apparater som såldes i Frankrike.
Scartkontakten är en 21 polig kontakt som överför signalerna analogt. Scart-kablar förekommer även i bantade versioner och då används bara 9 av de 21 polerna. 9-polig scart-kabel har endast överföring av kompositvideo, höger och vänster ljudsignal samt kontrollsignal. För att vara säker på att scart-kabeln är framtidsäker och kompatibel så rekommenderas därför att man alltid köper fullscartkabel där alla 21-polerna är anslutna.
Scart
Scart-kabelKomposit
Överför enbart bild
Överför bild analogt
Kompositvideo är en av de första gränsnitten för videosignaler. Kompositvideo används oftast på äldre videokameror, tv-apparater och även en del datorer har denna kontakt. Tyvärr är ju inte komposit speciellt bra eftersom att man här har slagit ihop både luminans och krominansinformationen i en och samma kabel. Detta medför att det blir fel vid sändning som utrycker sig i form av sämre färghantering, dot-crawl och blödningar.
Komposit
Komposit-kabel