Meny
Start
Mediaspelare
Svenska Kanaler
Nyhets TV
Svenska Filmsidor
Kanallänkar
Nedladdning
Filmklipp
HDTV
TV/Dator anslutning
KontaktHDTV (High Definition Television)

HDTV står för High Definition Television och är en metod för att sända bild och ljud digitalt med hög kvalitet, och med Dolby Digital surround ljud.

Hur mycket bättre är kvaliteten?
Dagens television består av 525 linjer som är skannade horisontellt. HDTV-bilder består istället av 1080 linjer. Varje linje består sedan av ett visst antal pixlar, dagens TV består av cirka 300.000 pixlar medan HDTV kommer att bestå av mer än 2 miljoner pixlar.

Ljudkvaliteten, hur är den?
Med vanlig signal överförs ju enbart stereoljud, alltså två kanaler. Med HDTV så har du stöd för 5.1 ljud. Med det menas att du kan få surroundkänslan där du har två stycken front-högtalare, en center-högtalare, två bak-högtalare och en subwoofer.

720p, 1080i, 1080p
Program som görs för HDTV är kodade med olika typer av upplösning. Numren i dessa standarder står för antal linjer som är inbäddade i signalen. Bokstäverna beskriver typen av ”scan” som teven använder för att visa bilden. I:et står för interlaced och p:et står för progressive. Progressive är en bättre typ av skanning än interlaced, eftersom den fördubblar tiden som teven visar bilden per sekund. Fortfarande är skillnaden mellan 720p och 1080i så liten att den knappt är synbar. 1080p är ju bättre än både 720p och 1080i, men i och med att det knappt görs några program för den standarden så kommer vi nästan aldrig märka av den skillnaden.